KBT
Jag har fått KBT i Luleå och vill ni skriva ett inlägg. Kognitiv beteendeterapi, förkortat KBT, är en vanlig och effektiv behandling för ett stort antal psykiska sjukdomar. Den ökar också i popularitet som en metod för att lösa problem som ångest, stress och depression.
Den här artikeln kommer att besvara frågan Vad är KBT? samt ge information om dess fördelar och begränsningar. KBT står som en initialism som kognitiv väljer jag att skriva ett inlägg om idag eftersom det är ett mycket användbart tillvägagångssätt som jag personligen har dragit nytta av. Folk frågar mig ofta vad KBT är och de flesta av oss vet lite om det, men förstår vi verkligen vad kognitiv beteendeterapi är? Om du inte gör det, eller om du vill lära dig mer så läs vidare!
Det första man kan säga om den här typen av terapi är att den inte fungerar för alla. Detta kan vara frustrerande eftersom dess fördelar ibland upplevs direkt och människor känner att behandlingen har misslyckats om de inte ser omedelbara resultat. Men eftersom terapeuter inte kan förutse vem som kommer att reagera bra på vissa behandlingar skulle det vara en orättvis kritik att rikta mot KBT. Behandlingar som mediciner fungerar bättre för vissa människor än för andra, så det finns ingen anledning till panik.
Vad är KBT?
Jag vill börja med att säga att det är alltför förenklat att tänka på KBT som en typ av terapi, eftersom det faktiskt är en kombination av flera terapier som utvecklades av kognitiva beteendeterapeuter på 1960- och 70-talen.
Grundarna av detta synsätt fann att tankar kan hanteras genom beteendeterapeutiska tekniker som exponering (där människor konfronterar sina rädslor) och kognitiv omstrukturering (där de lär sig att identifiera negativa eller ohjälpsamma tankemönster). Man kan alltså säga att huvudprincipen bakom KBT är Ändra dina tankar och du kommer att förändras.